Talajszonda telepítése, létesítése – Kardos Labor Kft.

Összefoglaló a talajszonda telepítésről/létesítésről

Az alábbiakban a Kardos Labor Kft. által létesített geotermikus talajszondákkal kapcsolatban felmerült leggyakoribb kérdésekre válaszolunk.

Talajszonda telepítése – Szondák száma, összekötése

Leggyakrabban egy 8 kW hőszükségletű épülethez 4 darab egyenként 40 méter mély talajszondát telepítünk. A talajszelvény függvényében, amennyiben a mélyebb rétegek nehezen fúrhatók, előfordulhat, hogy 8 darab egyenként 20 méteres szondákat létesítünk, ugyanezen hőszükséglethez.

Ha 4 szondát fúrunk, akkor 2-2 kapcsolódik majd sorba, két csoportban. Ha 8 szondát fúrunk, akkor 4-4 kapcsolódik sorba, szintén két csoportban.

Szondaösszekötő árok kiásása a szondák telepítése előtt

Sajnos nem lehetséges előre kiásni a szondaösszekötő árkokat, mert nem tudnának dolgozni a fúróberendezéssel. Az árokásó gépet leggyakrabban a helyi építőmesterek biztosítják, mert ők is használják az építkezés során. A Kardos Labor Kft. olyan fúrómesterrel is kapcsolatban áll, aki vállalja a szondaösszekötő árok kiásását a talajszondák telepítése után. A munkálat díja a telek adottságok függvényében egyedi megállapodáson alapszik, ezért minden munka során ezt egyeztetni szükséges.

Talajszonda telepítése – menetrend

 • A talajszonda telepítés kezdő napjára a talajszondák tervezett helyét szabadon kell hagyni! Amennyiben ez nem történik meg és a fúrómester emiatt nem tudja elkezdeni a munkát, a tulajdonos részéről plusz kiszállási díj fizetésére kerülhet sor.
 • A fúrómester fúr, telepíti a szondacsöveket és tömedékel, nyomáspróbát végez és szabad átfolyást mér szondánként. A telepítésről, a felhasznált anyagokról munkalapot ír, amit a munka elvégzését követően a tulajdonosnak is igazolnia kell.
 • A szondák 3 méterrel hosszabbak az összekötés elősegítése miatt. Telepítés végén a szondacsövek kiállnak a talajszint fölé. Az építési munkálatok során javasolt minden munkát végző személy figyelmét felhívni a szondacsövek sérülékenységére!
 • Árokásó kisgép kiássa a szondaösszekötő árkokat, valaki figyel közben, ne tapossa el a kiálló csöveket.
 • Az összekötéshez szükséges csöveket a Kardos Labor Kft. biztosítja.
 • A szondák összekötéséhez elektrofittinges kötéseket javaslunk KIZÁRÓLAG, a vékony csőfal más módon nem hegeszthető keresztmetszet szűkülés nélkül. Ehhez való Rothenberger hegesztőgépet és Wavin elektrofittingeket tudunk biztosítani, ha igénylik. A hegesztő berendezés vonalkód vezérlésű, munkatársunk 2 perc alatt elmondja a használatát.
 • A talajszondák összekötését és épületbe bevezetését garanciális feltételek miatt a Kardos Labor Kft. képzett munkatársai végzik.
 • A szondák fagyállós feltöltését szintén a Kardos Labor Kft. munkatársai fogják elvégezni a hőszivattyú beüzemelésekor.
 • Amennyiben a hőszivattyú télen nem lesz még beüzemelve, akkor a fúrómester a nyomáspróba után kompresszorral kinyomja a vizet a szondacsövekből az elfagyás elkerülése miatt.

A szondák összekötésére vonatkozóan a következő szempontokat emeljük ki:

 • Az összekötéseknél szükséges új csőszakaszok PE 32 SDR 17 csőből készülnek – amennyiben a talajszondák is ilyen csőből voltak tervezve és készültek el -, ez pontosan egyezik a szondák anyagával, Pipelife gyártmány.
 • Az szondák összekötő ágai minimum 80 cm mélységben haladnak, ha egyéb okok miatt nem kell mélyebbre helyezni. A csövek felett javasolt közmű jelzőszalagok elhelyezése 30 cm-el magasabb szinten. Ezt szükség esetén a Kardos Labor Kft. is tud biztosítani 100 méteres tekercsekben.
 • Hőszigetelni nem szükséges a szondakötés csöveit a talajban. Nagyra nővő fák környezetében védőcső használata lehet indokolt, 60-80 mm-es draincső tökéletesen megfelelő.
 • Két négyes csoportba szervezzük a szondákat, így 4 db cső érkezik majd be a gépházba, az ide való szondaköri osztót a Kardos Labor Kft. biztosítja, erről képeket alább láthatnak.
 • A szondák összekötésekor fő szempont a közel azonos teljes csőhossz elérése, +/- 10 méter nem tényező, nem szükséges nagyobb pontosság.
 • A gépházba való beérkezés után már kötelező a zártcellás fekete hőszigetelő anyagok használata. Ezek a szondacsövek télen 0 Celsius-fok közeli hőmérsékletűek is lehetnek, ebből következően „izzadás” jellegű felületi harmatképződés keletkezhet.

talajszonda telepítése - szondacsövek a gépházban

A fenti kép a szondák gépházba érkezését mutatja. A 110-es PVC csövek három db 30 fokos idommal váltsanak derékszögben irányt (vízszintesből függőlegesbe). A fotón 4 védőcső látható, ezekből kettő nincs használatban, későbbi, más célú felhasználásra valók.

talajszonda telepítése - szondaköri osztó

Félpár szondaköri osztó, acélból hegesztve, zártcellás hőszigeteléssel